вторник, 6 май 2014 г.

Родопски гайди огласиха Гигинския манастир за Гергьовден, монаси благославяха стада и ниви

Родопски гайди огласиха за Гергьовден Гигинския манастир “Свети безсребреници Козма и Дамян”. Гайдарите, които внесоха различен привкус на празника, бяха поканени специално от бизнесмена в хранителния бранш Антон Костадинов.

Както си му е редът, и тази година на поляните край светата обител бе спазена традицията да се пече агне на шиш.

Монасите от Църногорския манастир пък благословиха стадата и нивите на Гергьовден. Там също се спазва дългогодишната традиция в Деня на овчаря да се пресъздава народния обичай „Премуз”. Организацията за ритуала е на потомствения овчар Методи Стефанов от пернишкото село Богданов дол.

Освен да се състезават в това кое овче стадо ще даде най-много мляко, скотовъдите показват и уменията на своите овчарски кучета да вардят стадото от зли гости. За да ги предизвика, мъж, предрешен като мечка се опитва да отвлече тлъсто агне, но добре обучените каракачанки с хъс и сила се спускат към него не му дават да отвлече плячката си.

За Гергьовден в манастира беше отслужена празнична света Литургия от йеромонах Никанор, в съслужие с гостуващия в обителта игумен на Разбоишкия манастир архимандрит Йосиф. След лития до манастирските поляни, със светена вода бяха поръсени и домуващите там стада, и манастирските ниви, защото св. Георги е закрилник и на плодородието.

Източник: perniktoday.net - 06.05.2014

1 коментар: