петък, 2 май 2014 г.

Гигинският манастир празнува възраждането си

 Монасите са изградили образцово стопанство 

Хиляди хора от цялата страна се стекоха днес в Гигинския манастир за празника на светата обител. Всяка година на 2 май манастирът отбелязва деня, в който е започнала реставрацията му. Възраждането е направено по Програмата за развитие на селските райони. По европейския проект монасите са успели да развият успешно скотовъдство и сега произвеждат биопродукти.

"Виждате, че те са направили едно чудесно стопанство, направили са и мандра, отглеждат животни, преработват мляко, предлагат го на пазара и не се оплакват от това, че са им нужни все повече и повече средства", каза земеделският министър Димитър Греков. В Гигинския манастир постоянно живеят седем души. От тях четирима са монаси.

Манастирът откри магазин в центъра на София, за да продава продукцията си. Монасите се надяват с Божията помощ да преодолеят административните пречки и да открият още магазини.

Манастирът се е превърнал и в любимо място за поклонници и туристи, които го посещават в празнични и почивни дни. За нощувка в обителта монасите не приемат пари, но желаещите да отседнат при тях могат да им се отблагодарят с работа.

Манастирът е известен и с лековитата си вода. Почти всеки посетител си тръгва с бутилка от нея.

Автор: Миглена Георгиева

Източник: news7.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар