петък, 2 май 2014 г.

Празник в Гигинския манастир

Десетки се стекоха днес в Църногорския манастир до село Гигинци за храмовия празник на Светата обител. Тази година манастирът отбелязва 200 години от създаването си. Празникът предложи храна за душата и тялото, а пред аязмото с лековитата вода се изви опашка.

Мъглите се вдигат, слънцето леко се усмихва, усмихват се и хората, които са се отправили към народния събор на Гигинския манастир. А светата обител ги посреща с широко отворени врати. Величествена сграда, сгушена там високо в планината Църна Гора и едно пушещо коминче, което напомня за домашния уют. А още от входа се извиват опашки от хора, дошли да се помолят.

И докато едни търсят облекчение на душевните терзания, други са дошли заради физическите си болежки.

Упованието в Бога и вярата в лечебните свойства на водата срещат различни съдби. Райна вярва в лечебната вода, но разчита основно на това да се движи непрекъснато.

Райна: “Ходя много по туризъм, чедо, имам 100 печата на 100-те национални обекта.”

 А Гигинският манастир няма как да не бъде част от 100-те национални обекта със своята 200-годишна история. Разрушаван и възстановяван на няколко пъти, Гигинският манастир буквално е устоял на времето.

Лютият кърджалия Кара Фейзи разрушил всички църкви в околията, но го застигнала беда – дъщеря му се разболяла тежко. За да омилостиви Бог възстановил разрушените храмове, сред тях бил и манастирът. Днес светата обител е изцяло реставрирана, монасите произвеждат биопродукти. Виното, пчелния мед и биволското мляко определено привличат допълнително посетители.

А за народния събор прииждат хора от цялата страна. На празник като на празник – с музика, танци и угощение. Така е поне днес. От утре планината отново ще затихне.

Автор: Милена Кирова, оператор: Миглена Гайдарова

Източник: bnt.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар