петък, 2 май 2014 г.

Чудесата в Гигинския манастир

Освен народно веселие има и изложение на сирене, мляко и колбаси, произведени от монаси

Стотици вярващи от цялата страна се стичат към Гигинския манастир край Брезник. В светата обител днес, 2-ри май, има църковен събор. 

От рано сутринта в манастира се стичат хора. Едни за черковния събор, други - за да си налеят от считаната за лековита вода от аязмото в двора на храма.

„На днешния ден населението от цяло Пернишко, а и от София се събира край нашата света обител. Няма някакъв особен църковен празник, но това винаги става в дните след Христовото Възкресение. Извън манастира хората имат народно веселие, а вътре правим изложение на продукти, които се произвеждат от манастири или по поръчка на манастири”, обясни за „Здравей, България” отец Никодор от Гигинския манастир.

Отецът не отрече, че това е търговска дейност, но допълни, че това не е незаконно.
„Въпросът е къде е акцентът. Свети апостол Павел казва – „Всичко ми е позволено, но не всичко ми е полезно”.

Никога манастирите не са били свърталище на лентяи на издръжка на лековерните миряни. Манастирите са, за да се трудят монасите. Не всички са с такъв вид работа. Някои рисуват, правят броеници, някъде могат да се занимават с богословска наука. Трябва да се полага труд, никой не трябва да яде даром храната си”, обясни отецът.

Манастирът се слави и с лечебни сили на водата от аязмото. Какво коментира в тази връзка отец Никанор – гледайте във видеата: ТУК и ТУК

Автор: Нина Димитрова

Източник: novanews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар