петък, 2 май 2014 г.

До 25 май ще бъде представен първият драфт на Програмата за развитие на селските райони в ЕК

До 25 май ще бъде представен първият драфт на Програмата за развитие на селските райони в ЕК, съобщи министърът на земеделието Димитър Греков днес в Гигинския манастир. Работим в тази насока да преодолеем изоставането в определени отрасли на българското земеделие - животновъдство, зеленчукопроизводство, овощни видове, които са забравени през периода от влизането на България в ЕС до сега, каза министърът.

Министърът уточни, че ще бъдат направени такива мерки, така че да могат тези подотрасли на селското стопанство да се възползват и от преференции за получаване на техника, и за създаване на преработвателни предприятия. Министерството на земеделието ще предприеме мерки веднага след празниците за съкращаване на прекупвачите между производителите и веригите, заяви министърът

Предстоят срещи с асоциациите на производителите на зеленчуци, на месо и на мляко. У нас преобладават дребни и неорганизирани земеделски производители, уточни министърът. По думите му организираните са под 1 процент при 43 процента за Европа. Необходимо е да се промени организацията на производителите, а не кооперирането на производството, посочи министърът. Затова в следващия програмен период ще бъде предложено допълнително финансиране за създаване на подобен тип организации от производители. Ще бъде създадена и възможност за борси, на които те директно да предлагат продукцията си, както и на малки предприятия.

Още на 7 май министърът ще издаде заповед за проверка на бусовете до 3,5 тона, които внасят зеленчуци. Целта е максимално ограничаване на сивия сектор и стимулиране на местното производство.

Министърът посочи като пример Гигинския манастир, който реално е едно малко стопанство и успешно ползва европейски средства. Личат усилията на Църквата да бъде осъвременена по църковни канони, за да могат богомолците да влязат в истински храм на православието.

Министерството на земеделието от години подпомага начинанията на манастира "Св. Св. Козма и Дамян", защото духовността има нужда от насърчение, доброто - от дела, заяви Греков при откриването на традиционния народен събор, организиран днес в Светата обител. На събора са изложили свои продукти Одранишкият и Черногорският манастир, както и Суковският манастир от Сърбия.

Автор: Елка Робева 

Източник: bta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар