събота, 3 май 2014 г.

Едно чудо народ се изсипа на събора край Гигинския манастир

Стотици миряни се изсипаха на народния събор край Църногорския манастир „Св.безсребреници Козма и Дамян”, повече известен като Гигински. Намръщеното небе и пропръскващият дъжд не спряха хората и върволицата към светата обител не спря цял следобед. Опашки се извиха пред аязмото с лековитата вода, помогнала на десетки болни и пред малката 200-годишна църквица, пред която миряните чакаха с търпение, за да запалят свещици за здраве и добруване.

Министърът на земеделието и храните /МЗХ/ проф. Димитър Греков бе специален гост на Гигинския манастир. Той дойде за първи път тук и на него се падна честта да открие събора, който неизменно се провежда на 2 май от 60 години насам. МЗХ от години подпомага начинанията на манастира, защото духовността има нужда от насърчение, каза министърът. Там беше и ексминистърът на земеделието Валери Цветанов, който също е помагал на обителта и който е неин чест посетител. В манастира дойде и кметът на Перник Росица Янакиева с част от своя екип.
Бизнесмени, подкрепяли финансово не един и два пъти манастира, млади майки и татковци с невръстни бебета на ръце, възрастни, хора в инвалидни колички, младежи и деца бяха изпълнили широкия манастирски двор.

Компютърен спец от София майсторски въртеше курбана от фасул, който беше раздаден на миряните.

 Свои био продукти бяха изложили Одранишкият и Църногорският манастир. Одранишката света обител предлагаше мед, собствено производство от мащерка и акация, както и манастирска гроздова, кайсиева и сливова ракия, брашно от пшеница и от лимец, специална лековита каменна сол, която помага за кръвно и холестерол.

Гигинският манастир пък бе подредил бутилки с червено вино, произведено от собствените му лозя в Санданския край. Имаше и специално вино за богослужение и причестяване, направено без захар и по специална технология от българските монаси в Атон. Иначе в манастирското магазинче се продаваха биволско мляко, гъсто като сладолед, сирене и кашкавал пак от биволско мляко, сладко от ягоди и къпини. Продуктите се грабаха като топъл хляб.

В момента се обновява старото крило на обителта. След опожаряване, сградата е строена от плет и кал още по времето на кръвожадния османлия Кара Фейзи, през 1814 г.  Иначе светата обител възниква още през ХІ – ХІІ век още по времето на Второто българско царство. Преживява няколко възхода и неслучайно през 16 век тук има килийно училище. Днес манастирът продължава успешно да поддържа свое стопанство с биволи, пчели, овци и градини, които поддържа със собствен труд.




Автор: Милена Грозданова

Източник: perniktoday.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар