четвъртък, 12 юни 2014 г.

Църногорски манастир - 200 години от възстановяването на обителта


Изцяло възроденият Гигински манастир е едно от най- привлекателните места в пернишки регион. Светата обител, която през годините е изживяла редица превратности- била е концлагер, детски лагер за отдих, а в по- ново време неверници я превърнали дори в обор, благодарение на силния дух и воля на няколко монаси, отново възкърсна за живот. Хора от цяла България, а и отвъд границите, се стичат в манастира, водени тук от вярата, от чисто човешко любопитство, от харизмата на монаха- брокер Никанор и от многобройните разкази за изцеление.

 Десетки легенди се предават от уста на уста за обителта. Сред най- популярните е тази за лютия кърджалия Кара Фейзи, който разрушил всички църкви в околията, но го застигнала беда – дъщеря му се разболяла тежко. За да омилостиви Бог възстановил разрушените храмове, сред тях бил и манастирът. Днес светата
обител е изцяло реставрирана, а монасите произвеждат биопродукти, които също привличат тук посетители.

 Бог положи началото, разказва отец Никанор. Когато сегашното братство дошло в манастира през 1998 година, монасите били принудени да живеят в лишения, като истински отшелници- без ток, без вода, в стаи, в които преди това били гледани животните. С много вяра в Божията милост братството на архимандрит Евгений Рилец потегнало помещенията, засадило градините, постепенно били направени вътрешен водопровод, локално парно отопление, съвременен санитарен възел. Животът на монасите обаче продължавал да бъде битка за оцеляване.

През 2001г. рухнало строеното през 1864г. източно крило, а през 2002г. се срутило аязмото. През всичките тези години хора и животни съжителствали заедно. Едва през есента на 2004г. бил завършен новият обор и стопанството се преместило изцяло там, където някога е и било - на 800 м от обителта.

 Усилията си игуменът дядо Евгений насочил към възвръщане на имотите на обителта, организирането на модерно земеделско стопанство и привличането на благочестиви заможни хора за епитропи. С пристигането на отец Никанор се организирали няколко студентски бригади. Младежи от Белгия, България, Великобритания, Германия, Италия, Хонг-Конг, Япония и др. държави помагали на братството при строителството и ремонта на сградите и в работата в стопанството. Първо било вдигнато срутилото се аязмо, после възстановени хамбара и трапезарията, построен е чакълест път до манастира, започнала работата и по сградата на черквата и източното крило. В деня на първата копка, в манастира долетял гълъб и братята видели в това знак на Божието благоволение за започнатото дело.

И игуменът Евгенний,  и отец Никанор са категорични, че тласък му дали низ от събития, кое от кое по- чудновати. Писателка от Смолян получила откровение насън, че предстои да се ремонтират сградите на манастира и затова трябва да дари хонорара от новата си книга за това дело. Тя поканила монасите на представянето на книгата си, където освен събраните от книгата средства получили и 1000 лева дарение от името на община Смолян. При завръщането им ги спрял случайно познат човек в София и им дал още 600 лева с думите: "сега ще ви трябват да оправите монастира". Няколко дни по- късно тогавашнният министър на земеделието Нихат Кабил, който знаел за бедственото положение на светата обител, организирал инициативен комитет за набиране на средства за нейното възстановяване. 

Започващите днес празненства са посветени на 200 години от предишното възстановяване на обителта. През XVIII век тя била опожарена до основи, а после- през 1814 година, въздигнота отново от атонски монаси на мястото, където е и днес. С тържествата се отбелязва и завършилото вече най- ново обновление на манастира . Тази вечер в салона на Софийска митрополия ще има тържествена церемония, на която проф. Иван Желев ще разкаже историята на манастира, ще бъде прочетено поздравление от партиарха, както и множество поздравителни адреси от висши държавници и представители на местните власти. Сред гостите ще бъдат и духовници от съседните православни държави, светогорски манастири, както и митрополитът на Конго и Централна Африка Никифор. Те ще бъдат гости на събитията за юбилея и в последващите дни.

В петък, в Руския културно-информационен център в столицата, сказка за монашеския подвиг ще изнесе герон Спиридон от скита „Малката св. Анна” в Света гора. Тя ще бъде последвана от православни песнопения в изпълнение на негови ученици, тъй като светогорският монах е признат като един от най-добрите майстори на източните песнопения. В навечерието на православния празник Вси Светии в Църногорския манастир ще има всенощно бдение, което ще продължи до малките часове на следващия ден. Богослужението ще бъде оглавено от български архиерей.

автор: Елена Тамакярска
Изторник: БНР - Радио Благоевград 

Няма коментари:

Публикуване на коментар