вторник, 27 август 2013 г.

Канят на Голяма Богородица в Църногорския манастир

На всенощно бдение по случай големия Богородичен празник Успение на пресвета Богородица канят от монашеското братство на Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Богослужението ще започне в 19 часа.

За участие са поканени църковни певци от София и хор „Фенер” с ръководител от. Владко Тосков от Сандански.

Празникът се отбелязва по така наречения стар стил. Манастирът следва църковния календар, по който се провеждат богослуженията в манастирите в Света гора с благословението на приснопочившия патриарх Максим.

В България разделението на календара започва през 1916 година, когато с указ на цар Фердинанд денят 31 март остава последен, броен по стария стил и на следващия ден веднага влиза в сила новия стил с дата 14 април 1916г.

В Българската православна Църква през следващите 50 години честването на всички празници остава по юлианския календар, който сега се нарича „стар стил”.

Едва от 20 декември 1968г. с решение на Светия синод от предната година, у нас се въвежда новия календар на папа Григорий ХІІІ. Затова сега, когато по телевизията казват, че е 28 август, това в Атонските манастири означава, че всъщност 15 и се празнува Голяма Богородица.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 27.08.2013

Няма коментари:

Публикуване на коментар