четвъртък, 29 август 2013 г.

На Голяма Богородица с 12-часова служба в Църногорския манастир

С 12-часово богослужение без прекъсване беше отбелязан тази година празникът „Успение на Пресвета Богородица” в Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци.

Манастирът следва т. нар. старостилен календар, който е в сила и в светогорските манастири.

За празника дойдоха много от духовните чеда на игумена схиархимандрит Евгений, които го имат за свой изповедник още от времето преди той да дойде в Църногорския манастир.

Тази година за причастие бяха представени и три бебета.

Богослуженията, започнали с вечерня, продължили с всенощно бдение и прераснали в Литургия, се водеха от йеромонах Никанор от манастирското братство и от енорийският свещеник от Брезник от. Константин Стойчев, в съслужие в други духовници.

Църковни певци от София и от Сандански заеха двете страни на клира и ангелогласните им песнопения направиха службата небесна.

За Боговдъхновената прослава на Божията Майка в нейния най-голям празник допринесе и строгото спазване на последованията в службата, установени от стотици години в атонските манастири.

Богатата богослужба завърши с братска трапеза в ранни зори и след кратка почивка празникът в обителта продължи през целия ден.

За хубавото настроение на гостите помагат и вдъхновените изпълнения на автентичен фолклор от формацията „Леб и вино” от Сандански. Семейството на Елена и Яне Каменарови, които са гръбнакът на бутиковия ансамбъл са и църковни певци и почти не пропускат служба в обителта.

На тръгване гостите не пропускат да си налеят целебна вода от манастирското аязмо, за силата на която се говори и по света.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 29.08.2013

Няма коментари:

Публикуване на коментар