петък, 16 август 2013 г.

Йеромонах Никанор: На политиците им трябва вяра

Протестите и актуализацията на бюджета през погледа на духовника 

По актуалните за обществото теми – протестите против и за правителството и актуализацията на държавния бюджет интервю за столичен ежедневник е дал йеромонах Никанор от Църногорския манастир „Свв.Козма и Дамян” на брезнишкото село Гигинци.

Противно на много от събратята монахът рядко отказва изявления по актуалните теми на българското общество и така с публичните си изказвания казва много от Божиите истини за поука, осмисляне и покаяние.

Този път духовникът съветва, че обществото трябва да е организирано според Евангелските
ценности. По думите му само вярата и личния живот в Христа може да ни капсулира и да ни изолира от тези страшни процеси, които са около нас.

Монахът, бивш финансов брокер смята, че актуализацията на бюджета сама по себе си може да бъде както плюс, така и минус, зависи до какви резултати би довела. „Ако целта е да поизхарчат известни парички, това е явно поредното източване на държавата. Ако обаче е насочена така, че да стимулира икономическия растеж, да вкара средства в икономиката, които да помогнат малко от малко да се задвижи икономическият цикъл, явно тогава тя е добра крачка.”, казва отчето, но не се наема да оцени кое е вярното преди да се видят числата.

Той не е обнадежден и от резултатите от продължилите повече от два месеца ежедневни протести срещу оглавяваното от Пламен Орешарски правителство. „Виждаме, че се протестира, но не виждаме каква е алтернативата, какво се предлага.

Аз много се страхувам, че и този протест, и тази протегната народна ръка към по-доброто ще отиде там, където отидоха всички протести в последните 20 години. Хората ще бъдат излъгани – и то не за друго, а защото реално не знаят какво точно искат.”, коментира йеромонах Никанор. Според него е хубаво е, когато човек търси, когато се пробуди от апатията и летаргията. Но от това не би имало никаква полза, ако той няма ценности, ако няма визия и светоглед – да знае какво не е наред и как то да се поправи по най-правилния начин., предупреждава монахът.

Според него липсва ясна визия какво води до добруването на българския народ. А това трябва да са няколко простички неща – и когато виждаме, че който и да било политик се отклонява от тях, да го накараме да ги спазва. Или да го премахнем от политиката – чрез избори, или, ако щете, с протести.

Отецът смята обаче, че сега ангажиментът на политиците е крайно неясен, защото се използват термини и формулировки от рода на „европейски ценности“, „демократични ценности“, зад които не стои нищо. Според него Евангелските ценности, които са солидарност, обич към ближния, дълг, праведност, правда в живота на човека, трудолюбие, чистота в нравите, чистота в отношенията и най-голямата от тях – вярата, ще изправят обществото ни по пътя към нормалността.

„За какво живее човек – за да придобие небесното царство. Обществото трябва да е организирано така, че да улеснява тази крайна цел на човешкия живот. Да намалява до минимум изкушенията, съблазните и в максимална степен да учи човека да не бъде егоист, да дава от себе си, да обича ближния си. А ние сме се превърнали в едно сборище от крайни егоисти.”, казва още отец Никанор.

Интервюто е направено в навечерието на отбелязания вчера празник Голяма Богородица.

В Църногорския манастир „Свв.Козма и Дамян”, където служи йеромонах Никанор, празникът Успение на Пресвета Богородица” ще се чества на 28 август, както е според православностилния календар. Той ще бъде предхождан от всенощно бдение, което ще започне след мръкване предния ден и ще продължи до ранни зори.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 16.08.2013

Няма коментари:

Публикуване на коментар