понеделник, 29 август 2011 г.

На опашка за причестяване

Повече от 100 човека вчера търпеливо чакаха за изповед и пречестяване в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над село Гигинци. Освен редовните посетители, – духовни чеда на игумена схиархимандрит Евгений от цялата страна, имаше и много поклоници и туристи.

В селата около Перник старателно се пази традицията празникът Успение на Пресвета Богородица да се чества на 28 август, вместо на 15, както сега пише в Църковния календар. Това беше довело в обителта стотици хора. Много от тях молитвено присъстваха на празничната св. Литургия.

В края й се изви дълга опащка от чакащи да получат свещените хляб и вино, в които са истинските тяло и кръв Христови, за съединение с Него, за опрощаване на греховете и за получаване на вечен живот. Преди това всеки от тях беше признал грешките си пред Дядо Игумен. Това се случва на всеки голям празник в обителта. А вече е традиция монасите да участват и на всенощни бдения в братски манастири в съседна Сърбия. Така беше и сега.

В навечерието на празника игуменът схиархимандрит Евгений и йеромонах Никанор, заедно с група поклоници и още духовници и певци от България, бяха на бдение в Суковския манастир, който на Голяма Богородица има храмов празник. Нощното богослужение беше архиерейско, заради участието в него на новия Нишки владика епископ Йоан. 

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 29.08.2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар