сряда, 10 август 2011 г.

Празник за св. Пантелеймон в Гигинци



С всенощно бдение и празнична света Литургия беше отбелязан празника на св. Пантелеймон в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над Брезнишкото село Гигинци. Светата обител следва староотеческия православен календар и затова светията лечител и чудотворец беше честван вчера.

В манастира се пази частица от неговите мощи, затова празникът придоби още по-голяма значимост.

За богослуженията с чест на св. Пантелеймон се събраха много духовници от различни места.

Всенощното бдение беше благословено от Тикибулски митрополит Георги от Гузинската православна църква. Той беше участник в международната конференция в София „Религията в полза на човека“, чул за чудесата по възстановяването на Гигинския манастир и пожелал да се поклони.

В служението участваха и игуменът на Одранишкия манастир от. Ефрем, ефимерият на Ресиловския манастир от. Макарий, монахът от Зографския манастир от. Пимен, енорийският свещеник на Брезник от. Константин, дякон Пенко и др. духовни лица. За пореден път в Църногорската света обител се разнесе ангелогласно песнопение.

Български свещеник с прошарена брада извиси глас подобно на старецът Сприридон от атонския скит „ Малката св. Анна” край Солун, който няколко пъти вече оглася всенощни бдения в манастира. За гостите имаше празнична трапеза. За онези от тях, кото спазват папския календар ястията бяха постни.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 10.08.2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар