четвъртък, 21 юли 2011 г.

И Евдокия Манева се обеща за манастирски път

И Евдокия Манева се обеща за пътя до Църногорския манастир” Св. св. Козма и Дамян”. Наскоро зам. министърката на околната среда и водите дойде на разходка до добилата небивала популярност обител.

На среща с йеромонах Никанор тя обясни, че чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, познато с абревиатурата му ПУДООС, ще може да се финансира асфалтирането на пътя до манастира.

Възможно било да се използва грантова схема, която предстои да се открие към това предприятие на МОСВ. Зам. министърката пое личен ангажимент да съдейства, особено след като разбра, че има пълен комплект документи, проект и количествено стойностна сметка.

Експертите, които са правили проекта, са изтънили разходите до минимум и според техните изчисления за полагането на асфалт и изграждането на надеждни канавки ще са нужни 1, 3 – 1,5 милиона лева. Сумата е почти нищожна на фона на разходите за други шосета. Но основата на пътя е достатъчно надеждна и спокойно може да се направи добър път върху нея.

Преди години до манастира се стигаше по невъзможен горски път с ужасни коловози. След това с проект на Министерството на земеделието и храните и с личното съдействие на тогавашния министър Нихат Кабил, който е председател на гражданското сдружение за възстановяването на обителта, пътят беше направен. Проектът беше прерабонтван два пъти и достигна разход от 460 хил. лв.

Сега особено в празнични дни до манастира се качват стотици посетители. Туристически фирми са го включили като обект в дестинациите си за религиозен туризъм и нерядко до манастира на магия и вероятно по Божия промисъл се качват и огромни автобуси.

По време на откриването на новия манастирски храм „Св. Силуан Атонски” премиерът получи проекта и обеща пътят да бъде направен, като възложи това на земеделския министър Мирослав Найденов.

После на журналистически въпрос отговори, че рязането на тая лента било записано в тефтера му, но понеже не го носи, не може да каже дата.

Кой точно ще помогне за направата на този път ще стане ясно накрая. С познатата си енергичност и настойчивост няма как монашеското братство да не успее и в тази мисия.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 21.07.2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар