понеделник, 15 август 2011 г.

Благодарят на манастирско братство

С вдъхновени думи на благодарност към братството на Църногорския манастир „Свв. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци се обръщат възпитаниците на Софийската духовна семинария от випуск 1959 г. Най-искрените отзиви в писмо до монасите е изразил директорът на Националния църковен историко-археологически музей Никола Хаджиев.

Повод за благодарностите е топлото посрещане, което завършилите семинарията през 1959г. и техните семейства са преживели по време на престоя им в обителта в края на юли.

Сред гостите на манастира е бил и отец Борис Котев от пернишкия храм „Св. Иван Рилски”.

Всички от групата са възторгнати от преживяното и видяното, споделя в писмото си Хаджиев. Като действащи свещенослужители част от участниците в другарската среща на випуска са взели участие и богослужения в манастирския храм „Св. Силуан Атонски”, а другите са влезли в ролята на църковен хор.

Въздигането на манастира от буквално от небитието, за неговия просперитет и просияване в бъднините дълбоко впечатлило гостите.

Те пожелават на игумена архимандрит Евгений и на йеромонаха Никанор пътеката към техния неръкотворен и ръкотворен паметник никога да не обрасне със забрава, а те двамата дълги години да се подвизават на „пользу Церкви, Родину и болгарскому народу”.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 15.08.2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар