вторник, 27 септември 2011 г.

Честваха св. Силуан в манастира над Гигинци

Храмов празник на новата черква в Църногорския манастир „Св. беззсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци беше честван в неделя за първи път.

Храмът е на името на св. Силуан Атонски. Българската православна църква почита светията на 11 септември, но всъщност празникът му е в деня на есенното равноденствие – 24 септември. На този ден през 1938г., след повече от 40 години подвижнически живот, преподобният Силуан почива мирно в Господа.

За празника в обителта се събраха много гости.

Богослужбата на всенощното бдение в навечерието на празника се водеше от игумена на сръбския манастир „Успение на Пресвета Богородица” до село Суково йеромонах Серафим, а празничната св. Литургия в неделя – от архимандрит Калист – протосингел на Сливенската митрополия.

Хорът беше подсилен с песнопенията на монасите от Одранишкия манастир от. Ефрем и от. Пимен, както  и от. Макарий от Рилския манастир.

Новият храм беше осветен на 8 май 2011г. от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан – викарий на Софийски митрополит.

Основен ктитор на храма е председателят на надзорния съвет на Търговска корпоративна банка Цветан Василев.

Свети Силуан, в света Семьон Иванович Антонов (1866 – 1938 г.), е родом от Лебединска околия на Тамбовската губерния в Русия. През 1892 година той постъпва като послушник в руския манастир „Свети Пантелеймон“ в Света гора. При монашеското си пострижение през 1896 г. приема името Силуан. След повече от 40 години подвижнически живот, монахът Силуан почива мирно в Господа на 11 септември 1938 г. (24 септември), като оставя изписано в тетрадки богато духовно наследство, по-късно издадено в книга.

На 26 ноември 1987 г. с решение на Св. Синод на Вселенската Патриаршия е причислен към лика на преподобните и свети мъже на Църквата.

Св. Силуан е смятан за закрилник на монашестващите и често го наричат Добролюбиви. Обичайно за иконата на св. Силуан е да се изобразява свитък с неговата молитва: „Моля Ти се, милостиви Господи, да Те познаят чрез Светия Дух всички народи на земята!“

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 27.09.2011