понеделник, 7 януари 2013 г.

Правят пътя към Гигинския манастир


Светата обител посреща Рождество Христово по православностилния календар като в Атон  

С одобрен проект на Община Брезник ще бъде асфалтиран пътя до Църногорския манастир „Св. Св. безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който преди празниците беще гост на храм „Св. Георги Победоносец” в Брезник по повод обновяването му след ремонт, финансиран с 850 хил. лв. по Програмата за развитие на селските райони.

Премиерът поздрави отец Никанор от Църногорския манастир за спечеления проект за обновяване на старото манастирско крило чрез Местната инициативна група „Брезник-Трън”.

 Към йеромонах Никанор бяха отправени и думи на благодарност от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, който водеше богослужението по обновяването на храма. Владиката го поздрави заради усърдното му послушание да полага усилия за доброто партньорство между държавата и Българската православна църквата в съвместната работа по осъществяване на проекти, финансирани чрез европейски финансови инструменти.

Петкилометровият между село Гигинци и Църногорският манастир беше обявен за общински с решение на Министерски съвет от 17 октомври 2012г, а преди това през юни беше включен и списъка с общински пътища на Община Брезник. Направата на пътя е от особена важност за големия поток от поклоници към светата обител, особено след обновяването й.

Тези дни там отново се стичат много хора заради отбелязването на Рождество Христово по православностилния календар на 6 и 7 януари, както това става в манастирите в Света гора.

Богослужбите започнаха от събота, когато от 16 часа имаше Велика вечерня, в 3 часа срещу неделя започнаха полунощница, утреня и от 6 часа Божествена света Литургия. Неделя вечерта от 17 часа започна вечеря за Бъдни вечер, а 20.30 всенощно бдение за Рождество Христово с велика вечерня, велико повечерие, часове и Божествена света Литургия.

Името „Църногорски” на манастира е заради разположението му в планината Черна гора (диал. Църна гора).

В момента той е по-известен като Гигински манастир, но тъй като във всички исторически документи е записан „Църногорски” според монасите определението „Гигински” е израз на духовно-психологическо ограбване, целящо „светлите спомени за някогашното процъфтяващо духовно огнище, които много хора от по-възрастното поколение в Пернишко, Радомирско и Брезнишко носят в сърцата си и предават на младото поколение, да бъдат отнесени към някакъв вече забравен и като че несъществуващ манастир, а не към и по настоящем съществуващата обител, наричана със сравнително ново и не дотам познато за местните хора име – „Гигински монастир”

Автор: Руми Борисова

Източник: gradski.org