неделя, 21 април 2013 г.

Отец Никанор: Родителите правят децата си доброволни еничари

Отец Никанор е монах в Гигинския манастир. Той е един от най-популярните калугери в България. Защото успя да превърне Гигинския манастир от запуснато и забравено място в посещаван от поклонници от цялата страна храм. 

Преди да стане монах, отец Никанор е бил брокер на Уолстрийт. През 2003 г. той става калугер и отива да служи в Гигинския манастир. 


- Какво става в България, отче? Вихрят се скандал след скандал? И то сега, по време на строгия великденски пост, когато трябва всички да полагаме усилия да бъдем добри и смирени? 
- Страшни неща стават. Хората губят все повече човещината. Сега е лошо, но и по-лошо ще става, ако продължим да бъдем такива.

- Защо стигнахме дотук? 
- Защото няма вяра. Злото е в самите нас, а не в живота. Вярващият човек е добър, той има страх от Бога. И затова не върши лоши неща. А ние загубихме душите си. Човек трябва да обича душата си, да е милостив към нея. Да се отърси от негативните мисли. Ето сега хората могат да направят първата крачка като участват във великия пост. Той не значи ограничение само по отношение на храната, а и на делата, на думите, на помислите... Най-доброто е човек да се покае за грешките си.

- Не е ли време политиците да се покаят пред народа? 
- Не мога да съм им съдник. Те не са най-голямата злина на България. Много добре знаят какво правят.

- Имате ли предпочитания към някои политици? 
- Не мога да говоря за сфера, в която не съм компетентен. Без политици не може. Нищо по-добро не е измислено за устройството на земния живот. Но не следя техните изяви и не мога да коментирам.

- Манастирът обаче нямаше да бъде толкова красив без тях? 
- Да, благодаря им за усилията и подкрепата. Това е един от начините, за които говорех, да се опитат да се обърнат към Бога. Не искам да споменавам имена на политици. Но те дадоха пари за възстановяване на манастира, а това е богоугодно дело.

- Нима? Не са ли те най-големите грешници? 
- Не, в никакъв случай. Познавам много политици от най-висшия ешелон, които са с християнски разбирания. Не бива да делим хората на политици и всякакви други. Всички сме хора и отговаряме сами за себе си.

- Как да влязат младите хора в храма? Говорите да спазват поста... Но те не знаят даже какъв е този пост и че го има даже? 
- Това е лошото. Защото много се отдалечихме от християнските ценности. Преди ни залъгваха със светлото комунистическо бъдеще. Сега – със светлата демокрация. И винаги с нещо, което измества християнските ценности. Ако не ходят в храма, нека поне да се помъчат да спазват божиите заповеди – да не крадат, да не лъжат, да почитат майка си и баща си... Не е трудно.

- В манастира нямате телевизор, но чухте ли за скандала с подслушванията? 
- Да. Но защо точно сега се появи той, в навечерието на изборите? Винаги ще има такива. За да се отвлича вниманието на хората. Докато българите непрекъснато като мухи на мед се залепват за тия скандали и жадно ги поглъщат от медиите, ще ги има. Ако спрат да се интересуват, а обърнат внимание на себе си и на домовете си, този грозен цирк ще спре.

- Накъде вървим, отче? 
- Не са добре нещата. Обръщението „братя и сестри“ вече загуби смисъл. Защото между кръвните братя и сестри е пълно с дрязги. Правят си магии, кълнат се заради имоти... Майките и бащите доброволно правят децата си еничари. Пращат ги в чужбина да служат на други хора със заръката да говорят срещу България и повече никога да не се връщат в родината си. Жалко е това.

Автор: Албена Борисова

Източник: Агенция ПИК - 21.04.2013