петък, 16 ноември 2012 г.

Разказват за Църногорския манастир на кръгла маса



Етнолози проучват църкви и манастири от Пернишко

Поклоннически практики и предания свързани с християнски църкви и манастири в София и Софийско ще бъдат обект на доклади на специалистите на дведнувна кръгла маса. Събитието е на тема „Свети места в София и софийско: Наративни традиции и поклоннически практики” и се организира от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Кръглата маса е продължение на темата за Софийската Света гора, предизвикала обществения интерес през последните месеци.

Вчера и днес участниците представят любопитни изследвания, като някои от тях са посветени на свети места от пернишкия край.   В програмата вчера беше включен доклад на проф. д.ф.н. Албена Георгиева „Връщането към религията като път към интеграция”, а доц. д-р Доротея Добрева представи темата „Паметта на Владая: свети мести, места на памет, места на забрава. В следобедното заседание имаше теми за Кръстат в Софийския квартал Лозенец,  свети места в квартал Горубляне, почитта към архиепископ Серафим Соболев в Руската църква в София и др.

Днес кръглата маса продължава с нови събщения. Етнологът   Таня Матанова ще представи новите пространства за посещения в . Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. д-р Милена Любенова има тема „Кладнишкият манастир „Свети Николай Мирликийски чудотворец” – история, наративи, обредност”,  а д-р Боряна Груева ще говори за примитива в стенописите на църквата в пернишкото село Чуйпетлово. 

В заседанието са включени и други теми. Очаква се докладите да бъдат издадени в сборник. Проучването на Таня матанова за Църногорския манастир вече се появи в луксозна брошура, която може да се намери в светата обител.

Автор: Руми Борисова

Източник:  gradski.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар