сряда, 7 ноември 2012 г.

Йеромонах Никанор: Да се помолим за Патриарх Максим

Да се помолим за патриарх Максим и да запалим свещ за него, прикани през медиите вчера йеромонах Никанор от Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Наред с високопоставените клирици, популярният монах беше сред духовниците, потърсени от журналистите след кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим. Той припомни, че е хубаво свещ за Светейшия патриарх да се пали в продължение на 40 дни.

Запитан в пряк текст дали се страхува Църквата да не бъде оглавена от човек, който няма страх от Бога, отец Никанор заяви, че от една страна не е спокоен за Църквата, но от друга страна не го е страх, защото тя е Христова. По думите му не човеците спасяват Църквата, а те самите в Църквата се спасяват. Според него Българската православна църква отдавна се оглавява от хора, които нямат страх от Бога и Патриарх Максим не е бил първият, който се е съобразявал с волята на управляващите, а не на Бога.

В Църногорския манастир беше отслужена заупокойна молитва за спасение на душата на покойния патриарх от йеромонах Никанор и енорийския свещеник от Брезник отец Константин Стойчев. Както във всички храмове в страната, камбаните биха траурно до обяд. Беше окачен и траурен флаг.

Автор: Руми Борисова

Източник: gradski.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар