вторник, 4 септември 2012 г.

Пипането на икони е голям грях

Пипането на иконите е много скверно, не бива да се допуска. Това е дяволска измислица. То навлича голямо проклятие и трябва да се знае. Иконата от веки веков се целува. Това напътствие към миряните дава йеромонах Никанор от Църногорския манастир над село Гигинци в интервю за столичен ежедневник.

Отец Никанор винаги е имал смелост да коментира злободневните теми, една от които са суеверията, проявявани даже в храма.

Според него докосването на иконите с ръка е едно от най-опасните от тях. „Много хора лепват ръка върху тях. А икона само се целува, не се пипа! И се целува по ръцете и нозете, никога по лицето.”, напътства духовникът.

Той признава, че винаги е имало хора, които вярват просветено и осъзнато, както и винаги е имало хора, които вярват суеверно, без разум, като в някакъв вид магизъм. Срещу това е призвана да се бори църквата, а и обществото.

В днешно време кръстените християни са много, но безспорно много малко хора се изповядват и причестяват. В същото време огромен брой хора практикуват православната си вярата суеверно.

Йеромонах Никанор отдава това на различни причини. Според него някои от енорийските свещеници не са загрижени за пасомите си. Някои от тях сами по себе си не са предани на вярата. Други са ангажирани повече със собственото си оцеляване и издръжката на семействата си заради малките заплати, които получават.

По думите на монаха и душата на българина е като много камениста нива, на която „много трудно семе се прихваща.” „Не приличаме нито на гърци, нито на румънци.”, прави сравнение духовникът. Според него трябва да се случи Велико Божие чудо, за да се променим, а то може да се случи само ако всички го искаме. Само, че на всекиму е по-изгодно нещата да вървят така – от развала към провала, не е оптимист отец Никанор.

Автор: Руми Борисова

Източник: gradski.org