петък, 21 септември 2012 г.

Канят на храмов празник в Гигинския манастир

Храмов празник на новата черква в Църногорския манастир „Свети безсребници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци ще бъде честван в неделя за втори път.
Патрон на храма е св. Силуан Атонски. Българската православна църква чества светията на 11 септември, но всъщност празникът му е в деня на есенното равноденствие – 24 септември. На този ден през 1938г., след повече от 40 години подвижнически живот, преподобният Силуан почива мирно в Господа.

Богослужбата за храмовия празник ще започне вечерта в неделя срещу понеделник с всенощното бдение.

Поканени за богослужението са всички ревностни миряни, които се черкуват в манастира и се изповядат при неговия игумен схиархимандрит Евгений.

Новият храм беше осветен на 8 май 2011г. от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан – викарий на Софийски митрополит.

Основен ктитор на храма е председателят на надзорния съвет на Търговска корпоративна банка Цветан Василев.

Свети Силуан Атонски, в света Семьон Иванович Антонов (1866 – 1938 г.), е родом от Лебединска околия на Тамбовската губерния в Русия. През 1892 година той постъпва като послушник в руския манастир “Свети Пантелеймон” в Света гора. При монашеското си подстрижение през 1896 г. приема името Силуан. Починал е на 11 септември (24 септември) 1938 г. като оставя изписано в тетрадки богато духовно наследство, по-късно издадено в кнега. и. След повече от 40 години подвижнически живот монах Силуан почива мирно в Господа на 11 септември 1938 г.
На 26 ноември 1987 г. с решение на Св. Синод на Вселенската Патриаршия е причислен към лика на преподобните и свети мъже на Църквата. Св. Силуан е смятан за закрилник на монашестващите и често го наричат Добролюбиви.

Обичайно за иконата на св. Силуан е да се изобразява свитък с неговата молитва: „Моля Ти се, милостиви Господи, да Те познаят чрез Светия Дух всички народи на земята!”

Автор: Руми Борисова

Източник: gradski.org -  21.09.2012