петък, 15 юни 2012 г.

Трънско-брезнишки дар за рождения ден на Бойко

Премиерът получи икона от Местната инициативна група при подписването на договор

 Покрай многобройните подаръци, които премиерът Бойко Борисов получи на рождения си ден на 13 юни има и един особено благословен. Атонска икона, осветена в гръцки православен храм му връчи председателят на Управителния съвет на Местната инициативна група (МИГ) Брезник – Трън Йонко Йонков. Иконата е избрана лично от йеромонахът Никанор от Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян над брезнишкото село Гигинци. Това стана на връх личния празник на премиера. В същия този ден на официална церемония в Гранитната зала на Министерски съвет в присъствието на министър-председателя Борисов, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов подписаха тристранните договори със Сдруженията с нестопанска цел на 19 Местни инициативни групи на обща стойност 67 млн. лева.

Така бяха одобрени Стратегии за местно развите по ОС 4 ЛИДЕР от Програмата развитие на селските райони за периода 2007 – 2013г., чието прилагане ще осигури видимо развитие на малките населени места и общини. Уникалните характеристики на подхода ЛИДЕР, основан на териториален принцип, определят неговата значимост за ефективно прилагане на национални политики за развитието на територията.

С подписването на тези договори по мярка ЛИДЕР се достигна 100% от нейния бюджет. „Даваме възможност на местните инициативни групи да покажат, че наистина са инициативни и могат да усвоят прозрачно 67 милиона лева”, подчерта министър Найденов на официалната церемония.

С евросредствата ще бъдат реализирани приоритетите за развитието на 570 малки населени места у нас. Сред заложените дейности са реконструкцията на пътна и ВиК мрежа, обновяването на обществени сгради и площади, изграждането на детски площадки и социални домове, създаването на малки предприятия, модернизирането на земеделски стопанства и развитието на селски туризъм и традиционни занаяти. Ще може да се осъществят и малки проекти на отделни лица. Всяка МИГ има бюджет от 2 млн евро, които трябва да се превърнат в полезности за местните общности до края на 2013-година.

Освен МИГ Брезник-Трън, чиято стратегия беше оценена като една от трите най-добри, договор беше подписан и с МИГ Радомир-Ковачевци- Земен. Останалите мигове са в Сандански, Чирпан-Берковица, Карнобат, Гълъбово, Родопи-Перущица, Тетевен, Берковица-Годеч, Борино-Доспат, Тервел-Крушари, Нови Пазар-Каспичан, Костенец, Кнежа, Средец, Брезово-Братя Даскалови, Ябланица-Правец, Сливница-Драгоман и Елхово.

Местните инициативни групи са съставени от публични, частни и граждански организации. Заедно те са набелязали приоритетите на райони с около 10 000 жители, както и проектите, чрез които те да се осъществят. Първите 16 договора с местни инициативни групи, на стойност 61 млн. лв., бяха подписани миналата есен.

Хората от региона трябва да са особено благодарни на кмета на Трън Станислав Николов, който има съществен принос за този проект, коментираха близки до МИГ-а Брезник-Трън.

Автор: Руми Борисова

Източник: gradski.org