сряда, 18 април 2012 г.

Христос възкръсна!

Христос воскресе!

Радостната вест за Възкръсналия Богочовек, за победата и тържеството на живота и тази година отново се разнесе сред християните на Земята.

Христос възкръсна от мъртвите, за да възкреснем заедно с Него и да се освободим от оковите на греха.

Преславното Христово Възкресение е повод за наслада за всеки, който е благочестив, който истински почита Бога и Го обича искрено.

И ако и да не осъзнаваме това и даже да не знаем за него, то е в нас и затова на този най-голям сред празниците празник, пълним храмовете.

Множествен народ изпълни и двора на Църногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян”. Там времето се мери по астрономическия календар и тези, които се ръководят от гражданския часовник не издържаха, но най-верните останаха докрай.

През цялата Страстна седмица и в нощта на Възкресението вдъхновените богослужби се водеха от йеромонах Никонор с блогословението на игумена схиархимандрит Евгений.

„Няма друг такъв празник в никоя човешка култура, в никое друго човешко общество освен християнското и в никоя друга човешка религия. Великден е уникален празник, защото всички религии празнуват рождени дати, смърт на някакви техни бележити личности, някакви особени знамения и чудесни събития, но празник на Възкресението няма нито една друга човешка религия – защото не е имало и такъв факт. Този е най-големият празник, защото всеки от нас иска наистина да живее вечно… Кой човек иска да умре?!?”, обяснява монахът Никанор.

Светлостта на този празник е неизмерима. Осъзнаването на това какво празнуваме на този празник и от най-голямо отчаяние може да ни извади и да ни даде радост в душите, учи духовникът и думите му попиват всички, събрани на празничния ден в обителта.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 18.04.2012

Няма коментари:

Публикуване на коментар