вторник, 15 ноември 2011 г.

Вместо храмов празник: Всенощно бдение в манастира над Гигинци

За първи път от 8 години кмет на община Брезник гостува на светата обител 

С всенощно бдение в неделя срещу понеделник започна храмовият празник на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци.

Както е известно, монасите следват празничния календар на братята от Атонските манастири, където празниците на светиите са в дните според православностилната традиция. Затова вместо на 1 ноември, при тях двамата братя лечители и чудотворци Козма и Дамян, просияли в святост заради добротворство, дарувано им Бога, се почитат на 14 ноември.

Традиция в манастира са и всенощните бдения, но в пълен чин според атонската традиция. И тази година за богослужбата през нощтта, която продължава повече от 8 часа, се събраха много гости от близо и далеч.

Редовно идват духовните чеда на игумена архимандрит Евгений.

Заради славата на ботатите и вдъхновени богослужби, тази година някои хора бяха за първи път. А сред тях имаше и такива, които макар да са ревностни в следването на Божия завет и да са редовни в храма, за първи път преживяха подобно общение с Бога.

Богато песнопение на два клира с църковни певци, дошли от различни места и старателно следване на последоването от йеромонах Никанор, който водеше службата, не изненадват.

Но всички възторжено приемат песнопението „Ти-ри-рем” – песенните трели, които според преданието Божията майка пеела на Богобебето Иисус.

Уникално е и Ангелското хоро, което сигурно у нас може да се види само в тази възстановена от разрухата света обител. Когато храмът се насити с присъствието на Небесните сили – всички полилеи, обрамчени с истински восъчни свещи, танцуват.

По време на службата през нощта има и трапеза. А на другия ден – вчера , в понеделник, за празника за многобройните гости имаше курбан и почерпка.

Благословената чорба с мръвка се готви цяла нощ и за нея се грижат баби от Селищен дол, които пазят традицията с години.

Въпреки работния ден манастирския двор беше пълен с народ, стоплян и от благодатно слънце.

Гост на манастира беше и новоизбраният кмет на Църногорски манастир-празник- Васил Узунов-кмет на Брезник с от. НиканорБрезник Васил Узунов. Така той възобнови обичая кметът на общината да гостува в манастира за празника, прекъснат през последните 8 години, въпреки световната слава на манастира и гостуването на двама български министър-председатели.

Узунов подари на братята ликът на св. Иван Рилски, изографисан върху стара керемида. Очертава се добро сътрудничество между братството и новата градска управа.

За доброто настроение на гостите и този път се погрижиха Елена и Яне Каменарови от формацията „Леб и Вино”.


Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 15.11.2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар