понеделник, 31 октомври 2011 г.

Храната е дар Божи, прави се с любов

Монах разкрива тайните на светогорската кухня в книга 

Сигурно всекиму се е случвало да вкуси патладжани като имамбаялдъ. Може е в чужбина да го е ял, може и сам в къщи да го е готвил. Приготвена от ръцете на светогорски монах обаче, тая манджа има неземен вкус – заради майсторлъка, заради молитвената смиреност на готвача и най-вече заради любовта към тия, за които е готвена, но и към всички човеци.

Не беше нужно да се ходи до Атон, за да се опита ястието. Старецът Епифаний от Милопотамския скит на Великата лавра беше гост на Църногорския манастир „Св. безсребрениц Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци и там показа своя специалитет.

Невероятно дъхавата манджа беше гарнирана и с едно от отбраните вина от избата на неговия скит.

По покана на монашеското братство дядо Епифаний дойде в манастира, заедно със своя събрат дядо Спиридон от скита малката „Св. Анна”. И ако единият е ненадминат кулинар, другият е истински Павороти сред монасите. Гласът му няма равен в църковните песнопения.

Монахът Епифаний е автор на кулинарна книга, издадена на няколко езика, а сега предстои появата й и на български.

Той е трупал опит в продължение на 33 години, докато се е подвизавал в различни светогорски манастири. Приготвял е храна и за над 1 500 човека за празниците на манастирите.

По покана на гръцки общности е показвал уменията си и в Германия, Италия, Франция, Испания. В България беше за първи път. Светогорската кухня изключва месото, защото монасите от Атон постят около 200 дни в годината и имат специфичен начин на хранене.

Описаните 126 ястия от монаха-готвач са от зеленчуци, варива, риба и морски дарове. Всяка рецепта има илюстрация и е украсена с някоя мъдра мисъл.

Любимата му пословица гласи "Мъдрите готвят преди да огладнеят децата им".

"Основната тайна на готвенето е да се прави с любов, с уважение и почитание към хората, за които се приготвя храната. Затова до дълбока старост всеки човек помни ястията на своята майка, защото тя е готвила за детето си с любов.", казва монахът.

Скоро кулинарната книга на дядо Епифаний и вина от неговия манастир ще се продават в специализиран магазин в центъра на София, който благочестиви търговци отварят специално за стоки произведени в български и балкански манастири.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 31.10.2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар