сряда, 16 ноември 2011 г.

Търсят колая на манастирски път

Новият кмет на Брезник Васил Узунов обещава пълно съдействие за подобряване на достъпа до Църногорския манастир 

Обичайна гледка е до Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян” вече да си виждат и големи туристически автобуси. Много агенции за туризъм, а и частни посетители, привлечени от славата на светата обител в почивни и празнични дни решават да видят сътвореното от манастирското братство, с помощтта на много дарители и на държавата.

Тези, които отиват за първи път до манастира обаче остават неприятно изненадани от състоянието на последните пет километра планински път от село Гигинци, нагоре в планината, до обителта. Сега с направата на пътя се ангажира и новоизбраният кмет на община Брезник Васил Узунов. Той беше гост на празника на манастира на 14 октомври и така наруши утвърдената традиция, общинският кмет да не идва в световно известния манастир.

За да помогне общината обаче, пътят трябва да бъде прекатегоризиран и това се оказва сложна административна задача, която ще изисква и средства от общинската хазна, а те не са предвидени.

Все пак изход ще се намери. Узунов обсъди проблема с монасите и си обещаха заедно да търсят разрешение. Сега планинския път фигурира като три отделни трасета – горски и земеделски и на първо време ще се търси начин всичко това да се узакони. Иначе има пълен комплект документи, проект и количествено стойностна сметка за ремонта на 5-те километра.

Експертите, които са правили проекта, са изтънили разходите до минимум и според техните изчисления за полагането на асфалт и изграждането на надеждни канавки ще са нужни 1, 3-1,5 милиона лева. Сумата е почти нищожна на фона на разходите за други шосета. Но основата на пътя е достатъчно надеждна и спокойно може да се направи добър път върху нея.

Преди години до манастира се стигаше по невъзможен горски път с ужасни коловози. След това с проект на Министерството на земеделието и храните и с личното съдействие на тогавашния министър Нихат Кабил, който е председател на гражданското сдружение за възстановяването на обителта, пътят беше направен.

С проекта лично са запознати и премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов.

Автор: Руми Борисова 

 Източник: Градски вестник - 16.11.2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар