понеделник, 13 декември 2010 г.

Емисари на Путин посетиха Църногорския манастир

Зографи от Москва ще изпишат новия храм, именуван на руски светия 

Емисари на руския премиер Владимир Путин посетиха Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над село Гигинци.

При последното му идване в България, което съвпадна с храмовия празник на светата обител, от българска страна имаше настоятелно предложение Путин да посети манастира. Заради краткия му престой в страната, това нямаше как да стане, но към обителта има определен интерес от руска страна.

Студенти от Държавната академия за славянски култури в Москва, под ръководството на свои
преподаватели, ще изографисат новата черква "Св. Силуан Атонски" в Църногорския манастир, съобщи вчера проф. Захари Захариев - председател на Федерацията за приятелство с Русия и народите от ОНД и на Фондация „Славяни”.

Инициативата ще се реализира по българо-руски проект, в който партньори ще бъдат Светата обител и академията в Москва.

Руската страна е избрала Гигинския манастир заради добрите му взаимоотношения със Света гора и с руското монашество там. Освен това за първи път на Балканския полуостров храм ще носи името на руския светия от най-ново време св. Силуан Атонски, обясни проф. Захариев. По думите по тази причина Църногорския манастир се превръща в символ на връзките между България и Русия и руската и българската православна Църква.

Манастирът беше посетен от съветника по културните въпроси в руското посолство Сергей Фошкин и представителят на Руската православна Църква у нас йеромонах Зотик. Те донесоха за манастира икона на Иисус Христос и руски православни книги и разгледаха новия комплекс. Проф. Захари Захариев и главният секретар а фондация „Славяни” Райна Терзиева бяха с тях.

Очаква се през пролетта на следващата година Светата обител да бъде посетена от официална руска делегация, която ще донесе и дарове от руското правителство.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 13.12.2010

Няма коментари:

Публикуване на коментар