сряда, 24 ноември 2010 г.

Да удариш манастирска камбана на 10

Деца от СИП по религия в 10-то училище посетиха манастира над Гигинци 

В Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци проведоха вчера своя урок по родолюбие, вяра и религия децата от ІІІ „А” клас в 10-то основно училище в Перник.

Тяхната учителка г-жа Романова за 4-та поредна година води часове по религия като свободно избираем предмет, а когато бяха първокласници в своето училище нейните ученици имаха среща с монасите от светата обител, които ги посетиха в клас. Какво и колко ще
запомнят от вчерашния урок децата сега едва ли ще можем да кажем.

Те видяха новите постройки от манастирския комплекс, възстановените стари сгради, в студеното утро потопиха пръсчета в лековитото аязмо. Надникнаха в стария храм и видяха портретите на ктиторите, които преди близо 200 години са давали мило за драго, за да го вдигнат манастира и църквата. Погледнаха и прелестта на новия храм.

Хапнаха от биволското мляко и размениха блага приказка с игумена на манастира архимандрит Евгений, когото чакаха за интервюта журналисти от две телевизии.

Най-вълневащо обаче сигурно ще бъде биенето на камбаните. Разделени на групи децата се учиха да свирят на 12-те манастирски камбани и слушаха дълго техния екот.

Урокът стана възможен и заради сътрудничеството на СИП-а по религия с Народно читалище „Искра-1960” от пернишкия квартал Изток, а неговият секретар Иванка Банкова даже съпроводи децата до манастира.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 24.11.22010

Няма коментари:

Публикуване на коментар