неделя, 14 ноември 2010 г.

Богослужба по атонски в Гигинския манастир


Монаси от Балканите огласиха Църногорската планина в прослава на Бога и молитва към Него

Два дни богослужби по атонски тертип извършват монаси от Балканите в манастира над село Гигинци. Братството от Църногорската света обител, носеща името на светите безсребрени лечители Козма и Дамян, почитат техния празник по староотеческия календар. И още от събота там започнаха празници.

За среднощно бдение се събраха миряни и официални лица. Както се прави Светогорските манастири, служиха българи, сърби и гърци. Службата поведе йеромонах Серафим игумен на Суковския манастир в Сърбия. С него тук бяха и двама монаси от сръбското братство.
Игуменът архимандрит Евгений

Старецът Спиридон от скит на атонския манастир „Малката св. Анна” пък водеше църковни певци от Солун. В службата се включи и игуменът на Чипровкия манастир архимандрит Василий, църковни певци от София и архимандрит Теофан, без когото не бива празнична служба в обителта. Служението продължи до малките часове на нощта.

Областният управител Иво Петров и съпругата ми и болничната шефка от Перник д-р Вяра Церовска със съпруга й също бяха сред богомолците.

 Около 10 часа днес в двора на манастира започна водосвет, а по късно и празнична света
Литургия в новия параклис наречен на името на св. Силуан Атонски.

Основен ктитор на новия храм е шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който е дал над 500 000 лв за вдигането му. За празничната богослужба той беше проводил свой представил и в смирение не искаше да споменава дарението му.

В манастира се събраха много гости и поклоници. Пет  казана курбан вряха от предния ден, за да има от благословената супа за здраве и благодат на всички.

Около 13 часа пристигна и премиерът Бойко Борисов. С него дойдоха и финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков, министър Божидар Димитров, зам. здравната министърка Десислава Димитрова.

 Екс земеделският министър Валери Цветанов също беше сред гостите заедно със своята съпруга. Тук беше с жена си и 9-месечен син и певецът Илия Луков, който обича манастира и помага.

Пътят до манастира “Св. Св. Козма и Дамян” ще бъде асфалтиран през пролетта на следващата година, обеща Борисов, като припомни, че правителството помага на обителта. Дянков също остана доволен от това как се харчат парите и похвали от. Никанор като финансов специалист за експертизата. Премиерът подари евхаристиен комплект за новия храм, а в отговор получи портрет на Левски и джобен часовник.

Най- ласкави и верни обаче ще си останат думите към игумена на обителта архимандрит Евгений, отправине и от гостуващите балкански монаси. За 12 години и особено през последните 4 той успя да сътвори истинско чудо и да възстанови от руините манастир за чудо и приказ.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 14.11.2010

Няма коментари:

Публикуване на коментар