сряда, 2 февруари 2011 г.

Първият концлагер бил в манастир

Народната власт затворила царски офицери в светата обител над Гигинци 

Църногорският манастир „Свети безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци е бил първият концентрационен лагер на комунистическата власт у нас след 9-ти септември 1944г. Това съобщи председателят на Съюза на репресираните след 9-ти септември 1944г. Добрин Радин на среща при областния управител на Перник Иво Петров.

По данни от трима независими свидетели от Брезник, Гигинци и село Ноевци в светата обител непосредствено след смяната на властта били затворени елитни царски офицери от гарнизоните в Брезник, Радомир и Кюстендил, които отказали да сътрудничат на народната власт. Те останали там до закриването на лагерите в Богданов дол и Куциян, каза Радин.

След това манастирът бил превърнат в обор на новосъздаденото ТКЗС.

Предстои в манастирския двор да бъде изграден паметник, който да увековечи паметта на невинните жертви, като идеята е той да бъде готов до 2-ри май, когато край манастира се прави традиционен народен събор.

Наскоро Радин и негови съратници са имали среща с игумена архимандрит Евгений и са уточнибли подробностите, беше казано още на срещата.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 02.02.2011