понеделник, 3 август 2009 г.



Сдружението „Св.св. Козма и Дамян” заседава година след началото на строежа на източното крило 

Камбанария с часовник ще вдигат в манастира „Св. св. Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци.Това е поредният сериозен строителен обект, който предстои да се прави в светата обител. Решението за градежа взе вчера едноименотото гражданско сдружение, занимаващо се с възстановяването на манастира.

Обичайно членовете му се събират в София, но вчера те заседаваха на територията на светата обител - година след началото на сериозните строителни работи по източното крило.

Преди заседанието йеромонах Никанор отслужи празнична литургия по повод Илинден – в манастира с разрешение на Светия синод се служи по църковния календар от преди промяната му през 1962г.


Отговорните за строителните работи членове на сдружението докладваха за свършеното до момента – грубите строителни дейности на новото крило са приключени, направени са ВиК и отоплителната инсталация, завършена е вертикалната планировка.

На следващото заседание ще бъде докладван точен финансов отчет за разходите, а по заръка на председателя на сдружението Нихад Кабил ще се уточнят приоритетните дейности до зимата.

Една от най-важните задачи е монтирането на дограмата на новия градеж, така че до студените месеци всичко да е затворено.

Обмисля се и създаването на монумент на жертвите на комунизма, защото непосредствено след 9.ІХ.1944г там са били затворени нарочени за врагове на народната власт.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 03.08.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар