петък, 7 август 2009 г.

Поклонници напират към аязмото на Гигинския манастир

Все повече поклоници идват за вода от аязмото в Гигинския манастир. Особено в почивните дни, те са на опашка пред кладенеца. Прочели или чули за чудодейната сила на извора край светата обител, хората носят съдове и наливат и за близки и познати.

Наскоро една жена се похвали, че почувствала подобрение от тежките си страдания, затова редовно идвала да взема прясна вода за изцеление. Водата сама иска да я пия, казва болната.

Хората, които не познават православието, си намират различни обяснения за чудодейната сила на водата от манастирските извори. Заради общуването с екстрасенси и врачки мнозина смятат, че силата идва от някакъв енергиен потенциал.

Църквата обаче учи, че човек разполага само с това, което Бог му е дал като необходимо за преживявянето на земния му живот и в този смисъл Бог е, Който е дал чудодейната сила на извора, обясняват монасите.

Обикновено съществуването на аязмо се откривало на праведни души и едва след това се засвидетелствало от църквата, че извиращата там вода е осветена.

Има легенда, според която дъщерята на зловещия кърджалия Кара Феиз била излекувана с вода от това аязмо.


В по-нови времена се разказва за една прогледнала жена, а възрастните хора от околните села знаят и предават и много други случаи на изцеление.

Едното суеверие, че водата лекува едва ли ще е достатъчно, ако хората не я вземат с вярата, че силата й е от Бога.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 07.08.2009