четвъртък, 7 май 2009 г.

В Гигинския манастир осветиха нова камбана - дар от Министерския съвет

Монаси гощаваха премиера с мляко от биволици. Жители на околните селища ходиха 5 км пеша, за да видят Станишев 

Пет километра пеша извървяха жители на селата от брезнишко, за да се видят очи в очи с премиера. На 2 май, в деня на Свети Цар Борис покръстителят на българите, министър- председателят гостува на монасите от църногорския манастир "Св. св. безсребърници Козма и Дамян".

Станишев бе поканен да присъства на празника, който традиционно се чества в околностите на светата обител още от 50- те години на миналия век и за който в манастирския двор се събират стотици хора от съседните селища и гости от цялата страна.

Премиерът запали свещички в старата черква, която с кръглия си притвор е сред най- уникалните в страната и присъства на освещаването на новата 100- килограмова камбана, дарена на манастира от Министерския съвет.

Водосветът бе отслужен от епископ Константин, игуменът на Роженския манастир йеромонах Серафим и домакините от Гигинската обител- игуменът архимандрит Евгений и отец Никанор.

Млади и стари спираха премиера, за да се ръкуват с него и да си направят снимка за спомен.

Станишев разгледа новостроящото се източно крило и изми очите си с лечебната вода от аязмото, която извира от корените на вековен дъб и за която легендите разказват, че цери 16 болести.

Премиерът опита биволското мляко, подквасено от монасите в отделни купички, специално за празника и пийна глътка от манастирската ракия, но не дочака другия специалитет за празника - агнешката курбан- чорба и печеното в манастирската фурна месо.

Гощавката беше приготвена от три агнета, дарени специално за празника от животновъдите от земенско Васил Николов и Милко Величков.

На трапезата домакините бяха сложили за гостите си, сред които бяха и земеделският министър Валери Цветанов, директорът на Дирекцията по вероизповедания Емил Велинов и председателят на Сдружението за възстановяване на Гигинския манастир Нихат Кабил кашкавал и прясно сирене - собствено производство от закупените преди години с пари от САПАРД и отглеждани от монасите 70 биволици.

35 млн. лева са инвестирани във възстановяването на православните храмове през последните три години и половина, каза премиерът и обеща държавата и занапред, въпреки кризата, да помага в опазването на църквите и манастирите.

Основно усилията са насочени за съхранение и обновяване на големите национално значими манастири като Рилския, Троянския, Бачковския манастир и манастира в Св. гора, както и за възстановяване на малките православни храмове и манастири от Средновековието, какъвто е Гигинският.

Във възстановяването му и в новото строителство до момента са вложени 800 000 лв.

В градежа освен спонсорите помага и държавата, като последното дарение е на стойност 300 000 лева, каза шефът по вероизповеданията Емил Велинов.

Парите са вложени в триетажната хотелска част. Тя е с разгъната площ от 1500 кв.м., и с по 10 апартамента на етаж. Стаите ще се дават безплатно на поклонниците, но няма да има пиршества и банкети, каза отец Никанор.

Едновременно с хотелската част се гради и нов храм, в двора се вдигат и четири чешми- Йорданова, Попова, Николова и Чакърова. Те носят имената на дарителите, като последната Чакъровата чешма се прави с помощта на екоминистъра Джевдет Чакъров и неговия екип.

По Светогорски образец в двора се строи и фиала или както се нарича още кръстилница. Това е специален павилион, в който ще се освещава вода, обясниха домакините.

Традицията да се прави народен празник в околностите на манастира, всяка година на 2 май, датира от 50-те години на миналия век. След утвърдилите се манифестации по случай международния ден на труда 1 май, хората от околните села започнали да правят събор в околностите на обителта на втория ден от празника. Въпреки забраните на тогавашните власти, свидетели разказват, че мнозина са влизали в храма, за да се помолят и да запалят свещички.

Двете сестри от Станьовци Мара Фердова и Енка Белева не са пропуснали празник вече десетилетия наред. Мястото е свято. На времето още бабите и дядовците ни са идвали тук, да запалят свещички и да наточат вода от аязмото. Откакто направиха пътят, сега по- лесно се стига тук. Монасите казаха, че ще бъде реставрирано и крилото, където сега са килиите им, разказват сестрите и се радват, че манастирът е жив, че в него има духовници и че рухналите постройки вече са почти напълно възстановени.

Автор: Елена Тамакярска 

Източник: Градски вестник - 07. 05.2009