четвъртък, 12 март 2009 г.

Земеделският министър: Няма политически чадъри в земеделието

Валери Цветанов на откровен разговор с фермери в Перник. 1,2 милиарда лв. влезли в селското стопанство през последната година 

Искам да изясним всички въпроси, които имате в директен разговор, оставям си и личния телефон, за да няма скрито покрито. Трябва да знаете, че в земеделието няма политически чадъри. Така земеделският министър Валери Цветанов започна разговора си с фермери и земеделски производители от област Перник вчера.

Въпреки закъснението от повече от половин час, той бе търпеливо изчакан в препълнената заседателна зала на областната администрация.

Извинение за забавянето беше разговор при затворени врата с губернатора Иван Димитров, неговата заместница от ДПС Боряна Методиева, депутатите от БСП и кмета на Перник Росица Янакиева. Обясниха, че са решавани важни въпроси, нетърпящи отлагане.

В срещата участваха и кметове и зам. кметове на общини. Ярко присъствие на духовници в лицето на монасите от Гигинския манастир и свещениците от Трънската духовна околия също направи впечатление.

Срещата премина в конструктивен дух, защото хората задаваха наистина конкретни въпроси, а министърът и неговите експерти се постараха да дадат конкретни отговори.

Едва след одитен доклад от Сметната палата, който трябва да бъде представен в най-скоро време ще се извършат разплащанията по т. нар. код 6, обясни министър Цветанов. Той призна, че по отношение на обявените за необработваеми земи са допуснати много грешки. 490 земеделски производители от област
Перник след утре ще са с разплатени субсидии за единица площ, беше другата радваща новина.

Досега 290 земеделски производители от област Перник са с изплатени субсидии. Те са получили 1,1 млн. лева.

Днес ще бъдат преведени парите на още 200 производители. Общо 873 са заявките за субсидии за единица площ от област Перник.

До края на седмицата ще има яснота за одобрените идейни проекти за Местни инициативни групи.

Всеки въпрос за конкретен договор също ще бъде отговорен лично и веднага, обеща още министърът.

Той подчерта, че за местните земеделски администрации няма политически чадър. Той обясни, че само за месец - от 19 декември 2008 г. до 19 януари 2009-та са освободени от длъжност между 20 и 30 човека без разлика на партийната им принадлежност.

Над българското земеделие също няма политически чадър, посочи министърът. България е била и ще бъде земеделска държава. През последната година благодарение на европейското ни членство в селското стопанство са влезли 1,2 милиарда лева. Парите, които влизат в земеделието, дигнаха държавата през последните два месеца в условията на криза, каза още министър Цветанов.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 12.03.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар