сряда, 15 август 2007 г.

Манастирът в Гигинци събра три религии

Младежите напълниха цял гюм с джанки, но точно за снимката неволно го бутнаха. Игуменът дядо Евгений и отец Никанор са винаги край тях

Православни, католици и евреи стягат “Св. св. Козма и Дамян”. Покръстен японец чете молитви, юдей пропътува цяла Европа, за да влезе в храма

Наш манастир събра под покрива си три религии. Осем студенти от Европа - православни, католици и евреи, живеят от две седмици в Светата обител "Св. св. Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци. Доброволците са пропътували на свои разноски целия континент, за да помагат на монасите. Те работят в градините, чистят стопанството с 50-те биволи и потягат сградите. Бригадата е организирана от доброволческата организация CVS, която е част от интернационалната SCI, създадена след Първата световна война във Франция. Групата е събрана по обява в интернет. Студентите сами си плащат харчовете по транспорта и таксата за участие. Целта на лагерите е младежите да опознаят културата на народите.

Координатор на бригадата край Гигинци е 26-годишната Таня Тонова, която учи етнология и педагогика в Университета в Хайделберг. Тя и студентка от Сърбия са единствените жени в групата. С тях са дошли португалец, чех, италианец, англичанин и японец.

Най-колоритен е 29-годишният Цунехиро Чиба, който преди година и половина се е покръстил в руска черква в Германия, където следва славянска филология, и вече е православен християнин. Пристигнал е в България заради интереса към вярата ни и към нашите манастири. Първото, което е харесал у нас, са храмовете ни. Православието е най-сърдечната религия, твърди азиатецът, който смята да се засели след дипломирането си в Европа или в славянска страна. Определя българите като много мили хора и се прехласва по нашата природа.

Уникалният шанс да влезе в манастир е довел у нас и Оливър Уайс. Младежът е британски евреин, но от по-либералните и не се притеснява да прекрачи прага на православните храмове. Баба му и дядо му се преселили преди години от Виена в Нюкасъл и изповядват реформиран юдеизъм. По-възрастните в семейството следват разделното хранене, както повелява религията им, но Оливър отказва само свинско.
Студент е по политология и мечтае да работи като журналист и преподавател. Това е третата доброволческа бригада, в която участва. Преди две години е помагал в опазването на природата в Португалия, а след това е работил в ромски приют в Унгария.
България му харесва и при първа възможност би се върнал отново. Очарован е от слънчевите летни дни у нас, а София го грабнала с това, че е град със сърце, а не бетонен туристически обект. "Има разлика в религиите, но искам да опозная православието. Чувствам се добре в манастира", признава гостът.
Първата вечер се е притеснявал да не стане обект на атака от страна на монасите и е бил приятно изненадан, че го приемат естествено и сърдечно.
Обяснява, че евреите най-много се дразнят от настъпателната религиозна пропаганда на католици и протестанти. Тук духовните емисари не обикалят по домовете на хората. Вратата на православните храмове са отворени за всеки и човек сам преценява дали да остане в тях, прехласва се евреинът.

Поласкани от добронамереното посрещане, Оливър и останалите младежи с готовност се включват в поддръжката на манастира "Св. св. Козма и Дамян".

Светата обител има нужда от работна ръка в разрастващото се всяка година стопанство и от финансова помощ, за да се справи със старите и заплашени от разруха сгради. Монасите си отвориха ферма с пари от еврофондове и вече имат 50 биволи. Грижат се и за две дузини кошери.


Източник: paper.standartnews.com

Кабил лично се захваща с ремонта

Лично земеделският министър Нихат Кабил се е ангажирал в обновлението на манастира. Той е председател на гражданското сдружение, което ще помага за строежа на новото крило с килиите и на новата черква. Зад Кабил и идеята за обновление застана шефката в дирекция "Опазване на недвижимите паметници на културата" във ведомството на Стефан Данаилов. Привлечени са общественици и бизнесмени. Документите за регистрацията на сдружението "Манастир "Св. св. Козма и Дамян" вече са внесени в съда, съобщи игуменът дядо Евгений. Идейният проект за новите сгради също е готов и работата е прехвърлена на архитектите за техническо изпълнение.

Основната сграда е на 200 години и е пред разпадане. Монасите живеят в стаи от плет и кал. По време на тоталитарния режим в манастира са били интернирани хора заради политическите им убеждения. След това е ползван и като пионерски лагер.

Най-големи поражения са му нанесли местни жители, които са го превърнали в обор. В помещенията те са отглеждали овце, кози и кокошки. Игуменът дядо Евгений се заселва в манастира през 1998 г. Заварва имота в окаяно състояние. Кандидатства по различни програми за реконструкция, но резултат няма. Без финансиране останала и идеята на игумена да приюти деца, болни от астма. Така и не се намерили средства за поправка на една от помощните постройки, в която да спят малчуганите. Заради административни неуредици неизползваема е и подарената от Министерството на отбраната джипка. От общината в Брезник отказали да я узаконят и монасите се принудили да си купят нова на изплащане.

 Източник: standartnews.com

Финансов брокер е монах, талибан - послушник

Гигинският манастир се прочу най-много покрай замонашването на финансовия брокер Христо Мишков. Софиянецът, който вече е известен като отец Никанор, е завършил училище по мениджмънт, а след това взел диплома като студент по международни икономически отношения. Работил е като финансов анализатор, брокер и дилър на ценни книжа в американската борса "Наздак" в столицата. "Достатъчно се грижех за парите на хората, време е да се погрижа и за душите им", обяснява прелома в живота си софиянецът. Сега той ръководи с вещина делата на Черногорския манастир.

Заедно с игумена двамата успяха да се преборят и да върнат манастирските имоти, завъртяха и стопанството с биволите.

Колоритът на Светата обител се допълва от уникалния за нашите манастири послушник. Уалид Махмуд е мюсюлманин, който оставил исляма и се покръстил като православен християнин. Живял е в съседство с талибаните, но заради сигурността на семейството си не желае да се споменава родината му.

В България дошъл като студент по стоматология. Сега иска да се замонаши. Вярва в чудотворната сила на иконите и от седем години носи непрекъснато в себе си лика на Пресвета Богородица.

Източник: paper.standartnews.com

Автор: Анна  Георгиева