петък, 10 август 2007 г.

Японец прие православието и помага в манастира в Гигинци

Японецът Цунехиро Чиба даде гръб на прословутите древни традиции на Острова на изгряващото слънце и стана православен християнин. 29-годишният  мъж се кръстил преди година и половина в Германия и приел името Василий. Сега живее в черногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" край брестнишкото село Гигинци. Там Цунехиро-Василий е доброволец и все още не е решил дали да се замонаши.

Той учи славянска филология в Университета в Хайделберг. Избрал специалността по религиозни причини. В провинция Шизуока, където е роден, господстват шинтоизъм и будизъм. Баба му пък била протестантка. Влизал е и в католически храмове. Но нито една от тези религии обаче не успяла да спечели младежа. Още в Япония обаче се увлякъл по православното християнство. Твърди, че го е приел по Божията милост. Пет години се е подготвял, докато се кръсти в руската черква "Св. Александър Невски" в немския град Манхайм.

"Само религиозността на хората е еднаква, иначе ученията носят различни послания. В православната вяра Божествената топлина излиза от хората", обяснява решението си Василий.

От две седмици японецът е част от студентската бригада доброволци, които помагат на манастира край Гигинци. Осем младежи от осем страни (сред които Италия, Чехия, Сърбия, Англия, Португалия и др.) събират реколтата от манастирските градини и стягат сградите. Азиатецът разбрал за тази възможност по интернет и сам платил пътя и таксите, за да опознае православната света обител. "Чете черковнославянски книги по-добре от нас", хвали го игуменът дядо Евгений.

Засега родителите на Цунехиро не се стряскат от променената му вяра. Те и не знаят много по темата, шегува се японецът. Смята да им разкаже по-подробно, като завърши следването си. Тогава ще трябва да им съобщи и намерението си да потърси своя дом в славянска страна с много православни храмове. Може и да е България. "Но където и да отида, за мене връщане назад във вярата няма", категоричен е Василий.

Студентите са участвали активно в прибирането на реколтата на манастирското стопанство от картофи и лук. Те са помогнали и в ремонтните работи на манастирската столова и магерница. Международният лагер в Гигинци е организиран от неправителствената организация CVS - България.

По информация на в. "Стандарт", БТА 
Автор: Златина Иванова  
Източник: dveri.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар