понеделник, 30 септември 2013 г.

Монаси от четири държави на празник в Църногорския манастир

Монаси от четири православни държави се събраха на празник в Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Обителта посрещна в края на седмицата гости на празник, посветен на св. Силуан Атонски от Света гора, Сърбия и Русия.

Богослужението продължи 12 часа без прекъсване.

Клирът водеше един от най-добрите певци на Атон старецът Спиридон от скита „Малката света Анна”, а благословените ястия за празника приготви топ светогорският готвач монахът Епифаний от Милопотамския манастир.

Сред гостите на манастира бяха игуменът на Суковския манастир „Успение Богородично” в Сърбия, заедно с трима монаси.

Гост беше и игуменът на Радовишкия манастир в Сърбия архимандрит Николай. С него беше и майка Евгения. Дълги години тя живяла в Швейцария, но решила да вложи всичките си спестявания във възстановяването на храм, разрушен навремето от сръбските партизани.

Специален гост за всенощното бдение беше предстоятелят на Руското подворие в София архимандрит Филип Василцев, който се завърна в страната ни в средата на юни.

На богослужението за кратко беше и благочестивият дядо Добри. Духовниците имаха възможност да обменят мисли и намерения за бъдещи контакти.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 30.09.2013

Няма коментари:

Публикуване на коментар