петък, 27 септември 2013 г.

Светогорският монах Епифаний готви за панагир в български манастир

Рецептите за светогорски манджи на най-добрия кулинар между монасите в Атон вече и на български 

Най-добрият кулинар между монасите от Света гора старецът Епифаний от Милопотамския манастир ще приготвя благословени ястия за празника на Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян” над брезнишката село Гигинци днес.

Дядо Епифаний е най-прочутият монах готвач на Атон и е истинска привилегия тъкмо той да върти черпака на панигирите в манастирите. Случвало се е на приготвените от него ястия да се наслаждават по 1 500 монаси и гости на големи манастирски празници.

По покана на гръцки общности в странство монахът е демонстрирал своето майсторство на изкусен готвач в Париж, Германия, Италия и Испания. В Църногорския манастир той идва за втори път.

Преди две години направи в обителта своето неповторимо имам-баялдъ и който можа да вкуси от манджата му в голямата тава още облизва пръсти.

Сега манастирското братство от Гигинци е поканило стареца за Малкия панагир на обителта. Големият е за светите братя лечители, безсребреници и чудотворци Козма и Дамян, а малкият е всъщност храмовия празник за св. Силуан Атонски, рамо на новата черква в манастира.

Освен с изкусните си гозби,  дядо Епифаний ще се включи и в богослуженията, защото е великолепен певец на молитвените песнопения.

Идването му е свързано и с появилата се вече и на български език негова авторска готварска книга. За първи път рецептите са издадени през 2008г. От тогава луксозното кулинарно томче е претърпяло издания и на английски, руски и немски език.

Луксозната книга ще бъде представена на Седмицата на православната литература във Варна тази събота. Тя съдържа 126 рецепти за различни ястия, които са част от менюто на атонските монаси. 200 дни в годината братята се отдават на пост, затова в гозбите няма месо.

Всяка рецепта е подправена с народни мъдрости и цитати от светото Писание.

В българското издание има и препоръки от кои български манастири може да се вземат продукти, за да стане ястието още по-благословено и вкусно.

Богослуженията за празника на св. Силуан Атонски тази година ще продължат около 12 часа. Ще има малко прекъсване за среднощна закуска след всенощното бдение, а литургията, с която ще се продължи веднага след това ще завърши с богата братска трапеза, подредена от изкусните блюда на дядо Епифаний.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 27.09,2013

Няма коментари:

Публикуване на коментар