събота, 7 май 2011 г.

Освещават нов параклис в Църногорския манастир

Новоизграденият параклис в Църногорския манастир „Св. св. безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци ще бъде тържествено осветен в неделя – 8 май 2011г.

Очаква се чина по освещаването да отслужи Знеполският епископ Йоан, викарий на Българския патриарх Максим.

Параклисът е наречен на един от най-светлите светии от 20 в. – св. Силуан Атонски, живял между 1866 – 1938 г. в атонски манастир. По Божия промисъл след дълги години на пост, молитва и безстрастие той започнал да се моли за целия свят „за всички от Адама, като за себе си”. От тази молитва се ражда неговото свидетелсво за нерушимата връзка на всеки човек с неговите ближни.

Обичайно на иконата на св. Силуан се изобразява свитък с неговата молитва: „ Моля Ти се, Милостиви Господи, да Те познаят чрез Светия Дух всички народи на земята.“

Основен ктитор на новия храм в манастира е председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка. Цветан Василев. Параклисът е съграден и обзаведен с любезно предоставени негови лични средства.

Освещаването в неделя ще се предхожда от среднощно бдение, което ще започне след 20 часа в събота и ще продължи до след полунощ. За среднощното бдение са поканени монаси, свещенослужители и църковни певци от България, Сърбия и Гърция.

Подобна богослужба вече е имало в Църногорската света обител в навечерието на храмовия празник през ноември миналата година.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 07.05.2011 

Няма коментари:

Публикуване на коментар