петък, 29 април 2011 г.

Калугери правят показно на BG стандарти

Чакат земеделския министър на еко панаир. Гигинския манастир пуска на пазара луканки и суджуци от биволско

Източник: http://gradski.org/archives/6088 | Градски вестник - Перник

Чакат земеделския министър на еко панаир. Гигинският манастир пуска на пазара луканки и суджуци от биволско 

В обновения манастир над брезнишкото село Гигинци в понеделник чакат земеделския министър. Калугерите и техни братя от Балканите ще направят показно на Мирослав Найденов какво е това BG и еко стандарт в храните.

Увлеченият по налагането на изчистени правила в производството на основни млечни и местни продукти и хляб министър е поканен на изложение на проидукцията на манастирски стопанства.

То ще бъде подредено на импровизирани щандове в манастирския двор на 2 май, когато по традиция около обителта се събират много хора за народен събор.

Фермери в раса от Сърбия, България и Гърция ще извадят своята продукция в единствен и първи засега по рода си панаир.

На еко феста ще бъдат показани оригинални продукти от ракия до биволско мляко, сирене, мед и дори пъстърва. Ще има икони, броеници, тамян и други производи на манастирските стопанства.

Международното участие се изравява в поканените два сръбски манастира и един Атонски скит.

Своя продукция ще покажат и братства от България – – сред поканените са Чипровския, Клисурския, Поморийския манастири.

Естествено, домакините също ще покажат своите продукти. Църногорският манастир „Св. Св. Козма и Дамян” над Гигинци пуска своя собствена марка манастирски колбаси от биволско месо. Съвместно с реномирана колбасарска фабрика светата обител ще прави салами, суджуци и луканка от екологичната си ферма. Те ще са по запазена рецепта, без вредни примеси. Наред с пушените и сушени колбаси, ще се произвеждат и сурови, както и два вида кайма – чиста и смес със свинско.

Досега Църногорският манастир произвеждаше добре познатото квасено мляко и сирене от биволите, за които миряни от цялата страна се редят на опашка пред портите на братството. Там правят дъхав балкански мед и понякога излиза толкова чист, че може да се разпознае от какви билки е събиран. Отскоро монасите имат и свое манастирско червено вино.

За първи път, макар и още без добре организирано стопанство, в изложението ще участва и Билинският манастир. Там преди години се беше самонастанила тройка странни духовници – мъж и две жени богословки, представящи се за монаси. Те бяха направили поразии по останалото от обителта. Сега манастирът е предаден на стопанисване на от. Константин Стойчев от Брезник. Той има намерение там да се развие стопанство и вече е ангажирал пастир. Има и няколко животни. На изложението от Билинския манастир ще има квасено овче кисело мляко и истинско краве сирене.

За народния събор Областната управа в Перник има ангажимента да осигури празнична програма от песни, танци и изпълнители, които ще се представят на естрадата извън манастира. Миналата година това направи певецът Илия Луков.

Проектът за еко феста е пилотен и монасите се надяват, че делничният ден няма да спре хората да го посетят.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 29.04.2011