неделя, 17 октомври 2010 г.

Светогорска асма помага на бездетни

Лозата на св. Симеон в Хилендарския манастир
Грозде от лозница в Хилендарския манастир лекува безплодието на брачни двойки

 Светогорска асма помага на бездетни съпрузи. Снимката на бебе, заченато по чудодеен начин, е отнесъл наскоро в Хилендарския манастир на Атон йеромонах Никанор от Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Детенцето, което вече е на година и три месеца, дошло на света, след като родителите му около 15 години очаквали с много любов рожба.

В обителта се пазят стотици снимки на деца от цяла Европа, родени чрез чудодейната лоза.

Хилендарския манастир е основан от свети Сава - първия сръбски архиепископ и баща му -
великия жупан Стефан Неман, който се отказва от престола в полза на по-големия си син Стефан и приема монашество с името Симеон.

Когато починал св.Симеон, той бил погребан в църквата, от дясната страна зад певницата в мраморна гробница. От нетленното му тяло скоро започнало да изтича благовонно и чудотворно миро. Скоро св.Сава пренесъл тялото му в сръбския Студенецки манастир. След това обаче от гроба вътре в църквата израснала лоза, на която плодът има целебна сила, особено спомага за бездетни, когато го приемат с вяра, пост и молитва.

Гроздовите зърна от лозата имат само по една семка и вършат чудеса с ония, които отиват с вяра при светеца.

Пръчки от тази лоза, пренесени и посадени другаде, се прихващат, но увеличават семките в гроздовите зърна и губят своята лековитост.

В манастира всяка есен се приготвят пликчета с плодове и клонки от лозата, заедно с молитвеното правило, което нуждаещите се съпрузи трябва да изпълняват. Лозата се бере след Кръстовден, който по православния календар се пада на 27 септември, и се суши в продължение на две седмици, разказват монасите.

Преди две години отец Никанор от Църногорския манастир край брезнишкото село Гигинци донася такива пликчета от Хилендар и ги дава на нуждаещи се. Сега има две щастливи семейства, които след дългогодишно очакване вече имат свои рожби.


Автор: Руми Борисова

Източник: Градски вестник - 17.10.2010
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар