четвъртък, 9 септември 2010 г.

Джоко Росич пасе манастирски биволи

Биволите от стадото на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци се обзаведоха с реномиран пастир. За два дни популярният актьор Джоко Росич стана настойник на благородните животни. Той ги надзираваше докато пасат по баирите откъм манастира, та до Ноевци.

Заслуга да бъде докаран актьорът при стадото има нешенско момче. Роденият в Радомир Милен Ангелов, който завършва Всероссийский государственный институт кинематографии (ВГИК) в Москва, прави дипломната си работа. Той снима филм по разказа „По жицата” на Йордан Йовков.

Джоко Росич е в ролята на Моканина. С биволи на снимачната площадка актьорът се среща за първи път. Обикновено досега партньори в ролите му са били коне. Иначе биволи виждал още в детството си. Даже седем години е бил и пастирче в родната си Сърбия.

„Бяхме много бедни и мама ни даваше под наем, за да оцелеем”, споделя актьорът. Докато си общувал с манастирските добичета се посближил с тях. Една от по-възрастните биволици даже го гледала предано в очите.


Заради строгия снимачен график, актьорът не могъл да се качи до манастира и да види небивалият градеж.

Но вероятно някъде в звука на филма ще се чуе камбанен звън, защото вчера млад атонски монах даваше първи уроци на монасите как да управляват монтираните наскоро в обителта гигантски еднотонни камбани.

Оператор на продукцията е рускинята Маша Нашикина, която също завършва ВГИК. Художник-постановчик е сценографът на театъра в Перник Стоян Чифлички – Танани, родом от Ноевци.

В роля влизат всичките по-възрастни 64 бивола от манастирското стадо, без малачетата, които се въртят около обора.

В ролята на злочестия Гунчо влиза Иван Петрушинов, но той не бе на вчерашните снимки.

Другата седмица лентата ще се завърти между селата Кошарево и Станьовци. Там са открити единствените запазени стари телеграфни стълбове с жици. Нали човечният Моканин упътва семейството на Гунчо, тръгнало да дири бялата лястовица, да върви все по-жицата, по жицата.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 09.09.2010

Няма коментари:

Публикуване на коментар