сряда, 7 април 2010 г.

Черпят деца в риск с манастирска чорба

Църногорският манастир беше посетен от клиенти на Превантивно-информационния център 

Деца в риск похапнаха постна гъбена чорба в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Седем момчета и момичета, които са клиенти на пернишкия Превантивно-информационния център посетиха в края на миналата седмица светата обител, заедно със своите обществени възпитатели.

Пътуването беше организирано от Духовния обществен съвет по молба на Центъра. То стана възможно с любезното съдействие на транспортната фирма „Бус-Перник”.

Децата са социално слаби семейства. Три от тях са настанени в приюта за безнадзорни деца в кв. „Калкас”. Някои имат и прояви, заради които имат назначени обществени възпитатели от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Те разгледаха манастира, научиха за историята му. Порадваха се на малките в стадото от биволи, което е в манастирското стопанство, а и на другите животни.

Момчетата се накачулиха на трактора и решиха, че могат да помагат. Неотложни дела в София попречиха на монасите от манастира да посрещнат малките си гости, но обещаха да компенсират отсъствието си с нова среща. Тогава освен почерпка с манастирска гозба ще има и съкровен разговор за доброто и злото.

 Автор: Руми Борисова 

 Източник: Градски вестник

Няма коментари:

Публикуване на коментар