сряда, 30 април 2014 г.

Чакат двама министри на събора в Църногорския манастир

Двама министри са поканени като гости в Църногорския манастир „Свети безсребници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци за традиционния народен събор на 2 май.

Утвърдилото се от няколко години изложение на произведени в манастири био продукти и други стоки тази година ще бъде по-скромно, но въпреки това земеделският министър Димитър Греков ще използва повода да посети обителта, прочула се със своето стопанство и собствено производство на кисело мляко и други продукти добиваното от стадото биволи мляко.

Поканен специално за празника е и министърът на отбраната Ангел Найденов, съдействал на манастирското братство като народен представител от региона. За празничната програма, която ще весели народа тази година са се погрижили именитите певици Ева и Ива Валентинови. Те ще доведат и други изпълнители, за безвъзмездно участие в концерта, а за организацията помага община Перник и кметът Росица Янакиева, която също ще бъде сред гостите.

Традиционният народен събор на манастирските поляни се прави от началото на 60-те години на миналия век по инициатива на тогавашната власт. Не е свързан с църковен празник, но въпреки това обновеният манастир посреща гостите, които в последните години са хиляди. На този ден през годините в манастира са идвали и Сергей Станишев и Бойко Борисов като премиери, заради оказваната от държавата помощ при обновяването на манастира. За първи път тази година на Разпети петък в обителта се черкува и Негово величество цар Симеон.

В средата на юли братството организира голямо честване по повод 200-годишнината от предишното възстановяване на манастира на това място и приключване на всички нови възстановителни дейности. Приключва проект по реставрация на старото манастирско крило и старата църква и се очаква да започне реконструкция на 5-километровия път между селото и манастира със средства от Програмата за развитие на селските райони. Кулминация на празника ще бъде всенощно бдение на 14 юни с участието на архиереи и от други православни държави.

Автор: Руми Борисова

Източник: Градски вестник

Агенция ПИК

Няма коментари:

Публикуване на коментар