петък, 30 март 2012 г.

Може ли слон да роди носорог?


Завидни познания по религия показаха пред йеромонах Никанор третокласници от ХІ ОУ в Перник
Може ли слон да роди носорог? Или пък от жираф да се пръкне зебра? С тези светски въпроси започна беседата си с учениците от ІІІ „д” клас на ХІ ОУ „Елин Пелин” в Перник  йеромонах Никанор от Църногорския  манастир „Св. Св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци.  Той беше  гост в часа по религия на децата, чийто ръководител е педагогът Ивона Руменова. Те изучават религия като свободно избираем предмет за втора поредна година и показаха на духовника завидни познания, както и сериозен за възрастта им интерес. 

Темата на урокът им беше посветена на манастирите в България като пазители на българската вяра и духовност. Класната стая беше украсена с табла с рисунки на децата на църкви и манастири. 

Отец Никанор се трогна още в началото на урока, който започна с „Отче Наш”.

Децата показаха, че знаят как да се обърнат към Бога  при нужда, в беда и за благодарност с молитвичка, а после отрупаха монаха с въпроси: безсмъртен ли е Бог, бил ли е първият земен човек Адам малък, кой е родил Адам и Ева. Така заедно с монаха стигнаха до отговорите им, а те се свеждат до това, че Бог е най-силен и най-бърз и той е сътворил всичко видимо и невидимо наоколо. 

И както слонът не може да роди носорог, така и от маймуната не може да произлезе човек, но ако пие алкохол, човек може да се направи на маймуна.

„Бог ни наказва, за да знаем кое е добро и кое лошо”, обясни монахът на децата простичко този важен въпрос защо Господ ни праща предизвикателства.

Отец Никанор говори на децата за добрите нрави и за почтителното отношение към близки и околни хора. Той им разказа за манастира, в който служи и за  неговите патрони - светите лечители и чудотворци Козма и Дамян, живели преди 1700 години и сътворили много чудеса по Божията промисъл. 

„С дълбока вяра може да се изцели всяка лоша болест.”, научи децата  отецът и проследи историята на Църногорския манастир от неговото основаване през ранното средновековие до наши дни.

Милена Карамфилова от Регионалния исторически музей в Перник разказа на учениците  за някои от старите манастири в Пернишко и им ги показа на фотоси.


На своя открит урок по религия, който се проведе в партньорство с Народно читалище „Искра”, третокласниците имаха и други гости, сред които и директорът на училището Емилия Плякова.
 

Автор: Руми Борисова

Източник:  gradski.org