вторник, 23 септември 2008 г.

Наградиха Кабил за храма в Одрин

Продължава дарителската кампания за възстановяването на Гигинския манастир 

Бившият земеделски министър Нихат Кабил бе отличен със сребърен плакет за принос във възстановяването на християнския храм "Св. Константин и Елена" в Одрин.

Министерствето на земеделието и храните, във времето когато той беше министър е дарило дървен материал за християнския храм. Отличието му беше връчено от духовник.

Нихат Кабил е председател на гражданското сдружението "Св.св.Козма и Дамян", създадено да се грижи за възстановяването на едноименния манастир край брезнишкото село Гигинци.

Преди поредното заседание на сдружението, на което беше приета информация за възстановителните строително- монтажни работи на светата обител, йеромонах Никанор от манастирското братство, по молба на Министерски съвет, връчи отличието на бившия земеделски министър.

350 000 лева са събрани чрез дарителската кампания, организирана от оглавяваното от Кабил сдружение за възстановяването на Гигинския манастир.

Министерски съвет е сред най-крупните даретили със сумата от 120 000 лева. Досега 163 хил.лв са вложени в изграждането на ново източно крило и параклис. Част от средствата са изразходвани за обноваването на манастирския храм, магерницата и стопанската сграда. Изграден беше и нов обор за биволите, които отглеждат монасите.

Дарителската кампания продължава.

Автор: Руми Борисова 

Източник: Градски вестник - 23.09.2008